top of page
Logo rijschool 1.jpg
Logo rijschool.jpg

Rij- en faalangst

Ik kom vaak mensen tegen met rij- en faalangst in het verkeer. Rijangst kan op verschillende manier ontstaan. 
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je al jaren over een rijbewijs beschikt, maar na het behalen nooit - of zeer weinig - hebt gereden. Daardoor kan de onzekerheid toeslaan op het moment dat je achter het stuur plaatsneemt of als passagier meerijdt.

Of misschien ben je iemand die bijvoorbeeld 40.000 km per jaar rijdt en opeens niet meer durft in te voegen op de autosnelweg, of begin je te transpireren als je door een tunnel moet rijden of een vrachtwagen moet inhalen? De oorzaak van dit vervelende gevoel kan onder andere zijn ontstaan door een negatieve rij ervaring, maar ook andere oorzaken zoals te weinig zelfvertrouwen of een verandering in je persoonlijke situatie kunnen aanleiding geven tot rij problemen.

De aanleiding tot rijangst is vaak verschillend, maar de daarbij voorkomende lichamelijke en psychische gevolgen zijn veelal dezelfde: transpireren, trillen, hartkloppingen, hoofdpijn, hyperventilatie, verkrampte spieren, slapeloosheid en emotionele uitbarstingen zijn een aantal reacties die kunnen optreden. Op het moment dat één of meerdere symptomen je overvallen, kun je de greep op de situatie kwijtraken en de controle verliezen.

 

Door mijn opleiding als rij- en faalangst instructeur kan ik je helpen weer met vertrouwen, en wellicht met plezier, door het verkeer heen te gaan! 

Faalangst_edited.jpg
bottom of page